måndag 22 december 2008

Ett tredje kön

En australiensisk kommission för mänskliga rättigheter föreslår ett tredje officiellt könsbegrepp, "intersex", för myndighetsdokument med mera. Det är intressant att följa hur det tas emot i svensk press. Det blir lite olika vinklar och läsare får svara på lite olika frågor. På expressens hemsida får läsarna svara på frågan om det ska finnas två eller tre könsbegrepp. Cirka 80 procent röstar på två könsbegrepp. På aftonbladets sajt får man istället svara på frågan om den nuvarande genusuppdelningen är omodern. Här är det 65 procent som vill behålla den nuvarande ordningen.

Jag undrar hur svaret skulle bli om frågan var lite mer direkt utformad, så att man fick ta ställning till om man vill förneka människor att kalla sig något annat än kvinna eller man. Jag hoppas att antalet som vill behålla den nuvarande ordningen skulle sjunka ännu mer då. Fast jag tycker inte att frågan ska ställas alls. Det är bara att ta en titt på verkligheten och konstatera att det finns många som inte vill kalla sig för kvinna eller man och deras mänskliga rättigheter ska respekteras. Fler och fler använder sig också av begrepp som "annat" eller åtminstone "vill ej uppge" när de till exempel frågar om kön i undersökningar.

Så svårt är det inte att både vara modern och respektera mänskliga rättigheter. Dessutom har vi en ny diskrimineringslagstiftning som det gäller att följa med i.

/Pär

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Jag tror att människor skulle svara på ett annat sätt ja om frågan ställdes annorlunda, om man förklarade var ett "tredje kön" skulle innebära, så att människor som aldrig varit i kontakt med alternativa sätt att se på kön, skulle kunna få en insikt i hur andra människor kan uppleva tillvaron och sin identitet!

Perspektivbyrån sa...

Jag tror att du har helt rätt. Synd att media inte är bättre på att förklara och beskriva verkligheten.

Rådmansson sa...

Varför ska man behöva ha ett offciellt kön överhuvudtaget. Räcker inte med att vara MÄNNISKA för att erkännas alla rättigheter.
Att lagstifta om ett tredje kön är bland det mest irrationella som tänkas kan. Varför då tre och inte 4 eller 5. Får jag bli häst?
Avskaffa könet helt från lagstiftningen.
Det riktiga problemet idag är språket, där maskulinum dominerar. Detta kommer att ta 100 år att ändra på. Där skulle man inte ha något kön alls heller.