lördag 28 februari 2009
Lycklig av bajspåse!?
Häromveckan medverkade Perspektivbyrån i Det stora nätverksmötet, Subtopia, Alby. Programmets absoluta behållning enligt min mening var seminariet som handlade om PeePoo, en engångstoalett, en lika enkel som genial påse som tar hand om och neutraliserar avföring. Och hur kan då detta göra en jämlikhetskonsult lycklig??
Professor Wilhelmson målade upp bakgrunden: 2,6 miljarder människor saknar de allra mest grundläggande sanitära förhållandena. Det betyder att 40 % av jordens befolkning saknar tillgång till någon som helst toalett, hål i marken eller hydda att uträtta sina behov i. Det medför att människor tvingas uträtta sina behov där det är möjligt, när det är möjligt. Det medför livsfarliga bakterier, parasiter och smittor som förorenar vatten och närmiljö, det betyder att ett barn dör var 15e sekund på grund av vattnet. Det betyder att kvinnor inte äter eller dricker under hela dagen för att de inte kan/vill/får uträtta sina behov i dagsljus i andras åsyn. De äter fyra timmar innan mörkrets inbrott, för att i skydd av mörkret uträtta sina behov, vilket medför en ökad risk för sexuella trakasserier, våld och våldtäkt. Det betyder att flickor inte slutför sin skolgång då det inte finns några toaletter på skolan. Det är ett av världens största problem. (Som inte talas om såklart. Vem vill befatta sig med bajs?)
PeePoo är en liten plastpåse som i princip inte väger någonting, en årsförbrukning väger 3 kg. Den är konstruerad som en liten påse inuti påsen, den yttre viks ned för att skydda händer/behållare från kontakt med hud. När behovet är uträttat, knyckla ihop innerpåsen, försegla den yttre med en knut. Sedan – gräv ned den! Påsen är utrustad med urea, som reagerar tillsammans med enzymer i avföringen och alla farliga bakterier osv neutraliseras, inom loppet av några veckor. Då är påsen omvandlad till en påse gödsel! Plasten är högteknologisk och bryts ned. Nu väntar storskaliga pilotprojekt i Kenya och Indien, och avsikten är lokal produktion som då också genererar arbetstillfällen.
Aktivistiskt entreprenörskap i sin allra mest inspirerande form!
/Linda
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar