söndag 5 april 2009

Gästbloggare om föreläsning, kurragömma och likabehandlingsarbete

Jag och Pär från Perspektivbyrån har gjort premiär som frilansande föreläsarpar! Förra veckan gästade vi Kristianstad kommuns alla chefer för förskolor och skolor, för att guida dem genom alla viktiga delar av likabehandlingsarbetet. Vi kände oss väldigt välkomnade och väl omhändertagna. Inte minst efter att vår värd bemödat sig med att hitta personliga presentationer av oss och kunde berätta för alla att den ena gillar att leka kurragömma medan den andra är bra på att gå snabbt...
 
Men som tur är så är vi ju även bra på lagstiftning och likabehandlingsarbete :) Sedan april 2006 är alla svenska förskolor, skolor och vuxenutbildningar skyldiga enligt lag att arbeta förebyggande mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lagstiftningen, som är en milstolpe i svensk människorättshistoria, innebär en hel del nya utmaningar. Rapporter från både Skolinspektionen och Skolverket visar att det återstår en hel del arbete – i Kristianstad och i resten av landet - innan det förebyggande arbetet lever upp till de krav som lagstiftningen ställer.

Föreläsningen tog utgångspunkt i boken "Lika värde, lika villkor? Arbete mot diskriminering i förskola och skola" som jag skrivit tillsammans med Love Nordenmark. Vi arbetade båda på Lärarhögskolan i Stockholm när lagen trädde i kraft och identifierade snabbt ett enormt behov av en bok som på ett sammanhållet sätt och med utgångspunkt i lagstiftningen guidade genom de olika delarna av likabehandlingsarbetet: begrepp och krav i lagen, en förståelse för hur diskriminering, trakasserier och kränkande behandling yttrar sig i den pedagogiska vardagen, pedagogiska strategier, viktiga förutsättningar för förändringsarbete och till sist likabehandlingsplanen.
 
Detta var som sagt mitt första samarbete med Perspektivbyrån, men säkerligen inte det sista. Jag ser framemot att anta nya utmaningar tillsammans med er!

/Maria Rosén

Inga kommentarer: