torsdag 27 december 2007

Den vita revolten

"Vit makt - svart slakt" har någon skrivit på toaletten på tågstationen i Kristinehamn. Väggarna dekoreras även av hakkors. Det gör ont i min själ. Ibland är det så svårt att förstå hur en del människor tänker och det känns som om alla analyser blir förenklingar av ett komplext problem. Vad gör att någon, som förmodligen känner till historien, använder det offentliga rummet till att sprida ord och symboler för våld, död och förtryck? Vilket budskap vill personen som gått in på toaletten med sin spritpenna sprida?

Vilken analys jag än kommer fram till så är den inte lika förenklad som "pojkstrecks-analysen" som jag stött på alltför ofta. Att det bara skulle vara normalt för pojkar (ja, flickor finns inte ens i "analysen"...) att testa gränser genom rasismens och nazismens symboler är en upprörande bagatellisering. Att symbolerna är ett maktspråk kan bara den förneka som inte blivit offer för maktutövningen själv eller inte vill se det. Historien har laddat symbolerna med en betydelse som inte går att bortse ifrån - de förmedlar känslor och ett budskap. För dem som inte passar in i samhällets vithetsnorm är de ett tydligt hot och en varningssignal: "Du har väl inte glömt din underordnade plats i samhället". Att använda symbolerna är att hävda sin egen maktposition enligt vithetsnormen och samma mekanismer fungerar i dagens rasistiska samhälle som tidigare samhällen.

Jag undrar vad som skulle hända om majoriteten vita människor började se vithetens privilegier och använde sin överordnade position till att vända upp och ner på normen. Om vithet inte var norm så skulle det i alla fall inte finnas någon poäng med att använda hakkors för att skaffa sig en maktposition. Och kanske skulle vi rent av slippa rasism och få leva i ett mer jämlikt samhälle.

/Pär Wiktorsson

Inga kommentarer: